paleishetlookorting

Wilt u met korting Paleis het Loo bezoeken? Het indrukwekkende Paleis het Loo gelegen bij Apeldoorn is een prachtig dagje uit voor iedereen. Volwassenen vergapen zich aan de prachtige tuinen en het indrukwekkende paleis. Kinderen spelen rond het paleis en in de tuinen. Check hieronder voor korting op kaartjes.

Ga naar tickets Paleis het Loo

 

Paleis Het Loo werd in 1686 gebouwd in opdracht van stadhouder Willem IIl en zijn echtgenote Mary. In de eeuwen daarna werd het als zomerpaleis gebruikt door de Oranjes. De laatste Oranjevorst die het paleis bewoonde, was koningin Wilhelmina; zij woonde hier tot haar overlijden in 1962. In 1984 werd het paleis als museum geopend. De historische tuinen van Paleis Het Loo zijn tussen 1977 en 1984 teruggebracht naar de situatie zoals deze was aan het einde van de 17e eeuw. Tussen 2008 en 2015 werden de tuinen gerenoveerd. Bezoekers kunnen – net als Willem en Mary destijds – zich laten betoveren door het prachtige uitzicht, de indrukwekkende tuinbeelden, de geurende bloemen en de zacht ruisende fonteinen. Een lust voor alle zintuigen!

Stallen en koetshuizen
De stallen zijn tussen 1907 en 1909 gebouwd in opdracht van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. In het midden ziet u de twee grote koetshuizen waar nu de koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden worden tentoongesteld. De lagere gebouwen links en rechts zijn de stallen. Hier was plaats voor 88 paarden. Aan de overkant van de stallen ziet u de voormalige autogarage, gebouwd in 1914. Tegenwoordig is dit grand café Prins Hendrik Garage.

Tuinen
Stadhouder Willem Il en zijn echtgenote Mary lieten bij het paleis een imposante tuin aanleggen. De tuinen vormden het decor voor het vorstelijk vertoon, bedoeld om indruk te maken op bezoekers. De paleistuinen bestaan uit verschillende delen. De Benedentuin werd tijdens de bouw van het pateis aangelegd Nadat Willem en Mary in 1689 tot koning en koningin van Engeland, lerland en Schotland waren gekroond, werden het paleis en de tuinen aanzienlijk uitgebreid: in 1693 was de nieuwe Boventuin (B) gereed.
De Benedentuin en de Boventuin waren toegankelijk voor bezoekers. Links en rechts naast het paleis lagen voor Willem en Mary elk een privétuin: de Koningstuin en de koninginnetuin. In de Koningstuin is nog steeds de Klosbaan te zien waar Willem II met zijn gasten een spelletje croquet of kolf speelde.